JulkaisutKaiku Recordings 07.10.2022

Maija Vilkkumaa julkaisee odotetun kahdeksannen albuminsa

Kansikuva - Maija Vilkkumaa - 1973

1973 on nimetty Vilkkumaan syntymävuoden mukaan

Maija Vilkkumaa julkaisee 7.10. odotetun, kahdeksannen studioalbuminsa 1973, joka on nimetty Vilkkumaan syntymävuoden mukaan. Samalla, kun Vilkkumaa itse on täyttämässä 50 vuotta, hän tarkastelee naisen ja rokkarin näkökulmasta näitä vuosikymmeniä ja niiden aikana tapahtuneita muutoksia ja ilmiöitä.

”Ajattelin pitkään, että ihanaa kun loistavat biisintekijät kuten Ismo Alanko ja Samuli Putro tekevät levyjä, joissa he kertovat millainen maailma, Suomi, ihminen heidän näkökulmastaan on – mutta että se ei olisi minun paikkani, olisi ehkä naurettavaakin, jos minä rupeaisin totuuksia julistamaan. Minähän olen vain tällainen”, Vilkkumaa sanoo. ”Mutta sitten tajusin, että täytän kohta 50 vuotta. Minulla on lupa ja velvollisuuskin kertoa oma näkökulmani, ja nyt aion sen tehdä.

1973 -albumilta on julkaistu aiemmin singlet Viimeinen elämä, 1973, Jos oisin mies ja Äidinmaa. Kaisa Korhosen kanssa kirjoitettu Viimeinen elämä on ylittänyt kultalevyyn oikeuttavan 2 miljoonan striimin rajan. Tuorein singleistä on 26.8. julkaistu Äidinmaa, jonka maailma heräsi eloon Jussi-palkitun elokuvaohjaaja Emilia Hernesniemen ohjaamalla, laajaa arkistomateriaalia ja uutta videokuvaa yhdistävällä musiikkivideolla.

Albumin fokusbiisi Betty Draper on riffivetoinen rock-tykitys, joka kommentoi naisena olemisen ahtaita raameja. Nimensä kappale saa kulttimaineeseen nousseen Mad Men -TV-sarjan traagisimmalta hahmolta, päähenkilö Don Draperin vaimolta Bettyltä, jonka yllätysraskaus ja yhteiskunnat paineet pitävät onnettomassa avioliitossa.

”Kirjoitin Betty Draperin koska halusin käsitellä sukupuolta ja nimenomaan sosiaalista sukupuolta: millaisen roolin saa se, joka saa naisen roolin. Aihe on hankala ja luiskahtelee käsistä kuin saippua, mutta tämän biisin kertosäkeeseen sain pysäytettyä kuvan sellaiseen kohtaan, että se vastaa sitä miltä usein tuntuu. Betty Draper oli raskaana, mä itkin, ja sä et tajunnut miks”, kertoo Vilkkumaa.

Albumin on yhtä kappaletta lukuun ottamatta (Viimeinen elämä on Eppu Kososen tuottama) tuottanut Atso Soivio, jonka kädenjälkeä on voinut kuulla mm. Vestan, Benjaminin ja Laura Närhen kappaleilla. Myös Vilkkumaan bändi osallistui levyntekoon ja kokoonpano Maria Rantanen, Ville Salminen, Ilkka Tolonen ja Ville Kyttälä lähtevät laajalle levynjulkaisukiertueelle startaten Tampereen Klubilta albumin julkaisupäivänä 7.10. ja päättyen Nurmijärven Monikkosaliin 17.12.

Suomen rakastetuimpiin laulunkirjoittajiin lukeutuva Maija Vilkkumaa on koko uransa ajan toiminut tienraivaajana ja suunnannäyttäjänä. Hän on laajentanut käsityksiä siitä, mitä kaikkea suomalainen nainen ja rockmuusikko voi tehdä ja nyt edessä on taas yksi ylitettävä silta – on pioneerityötä olla 50-vuotias rockmuusikkonainen Suomessa.

Albumin biisilista:
1. Pari pikku sääntöö
2. Äidinmaa
3. Kids Of 88
4. Betty Draper
5. Mun beibi ei oo mun
6. 1973
7. Ulkomusiikilliset syyt
8. Jäähyväiset
9. Merenneito
10. Viimeinen elämä
11. Jos oisin mies
12. Yhet vielä

Kuuntele 1973 tästä.

Seuraa Maija Vilkkumaata: Instagram / Facebook

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Titta Nevala / Kaiku Entertainment
titta@kent.fi
+358 50 473 9454

Keikkamyynti:
Mikko Korpi / Warner Music Live
mikko.korpi@warnermusic.com
+358 50 371 9229